| Kayıt ol | Üyeler | Takvim | Yeni Mesajlar | Arama |
| Pdr, Psikoloji ve Eğitim Makaleleri Pdr,Psikoloji ve Eğitim Üzerine Makaleler |
| Etiketler : fidan korkut, hu egitim dergisi, mesleki rehberlik, psiko makale, psikolojik danismanlar, psikolojik danismanlik |
|
||
![]() |
| LinkBack | Seçenekler | Stil |
|
|
#1 (permalink) | ||||
|
PSİKOLOJİK DANIŞMANLARIN MESLEKİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELERİ VE UYGULAMALARI (*) COUNSELORS’ THOUGHTS AND PRACTICES RELATED TO CAREER GUIDANCE AND COUNSELING Fidan Korkut(**) Özet: Bu araştırmanın ilk amacı ilk ve orta öğretim kurumlarında ve Rehberlik Araştırma Merkezi’nde çalışan psikolojik danışmanların mesleki rehberlik uygulamaları ile ilgili düşündüklerini ve yaptıklarını ortaya koymaktır. Diğer amaç ise psikolojik danışmanların yaş, cinsiyet, kıdem, çalışılan kurum, mezun olunan program, lisans ya da lisans üstü eğitime sahip olma değişkenlerine göre görüşlerinde farklılık olup olmadığını saptamaktır. Bu amaçla Ankara’nın ilçelerdeki RAM’lar aracılığı ile 141 psikolojik danışmana araştırmacı tarafından geliştirilen bir anket yollanmıştır. Anket sonuçlarına göre psikolojik danışmanların dörtte biri mesleki rehberlik konusunda hiçbir ders almamıştır. Psikolojik danışmanların sadece üçte biri bu hizmetin yaşam boyu olduğunu düşünmektedir. Demografik değişkenler açısından bakıldığında kadın psikolojik danışmanlarla, genç olanların mesleki rehberlik konusunda daha duyarlı oldukları bulgusu elde edilmiştir. Psikolojik danışma ve rehberlik/ eğitimde psikolojik hizmetler programlarından mezun olanlarla olmayanlar arasında bir fark bulunmamıştır. Bir başka bulguya göre psikolojik danışmanlar en fazla internetten yararlanmakta ve mesleki rehberlik konusunda programlara ve ölçeklere gereksinim duymaktadırlar. Anahtar sözcükler: Psikolojik danışman, mesleki rehberlik, kariyer danışmanlığı, danışman eğitimi Abstract: The first purpose of this research was to investigate school counselors’ thoughts and practices about career guidance and counseling. The second purpose was to understand if there are any differences among counselors with respect to their age, gender, working years, working schools or Guidance Research Centers (GRCs), graduated program and having bachelor’s or master’s degree. For this purpose, a questionnaire developed by researcher was sent to 141 counselors via GRCs around Ankara. According to results %25 of counselors did not take any career counseling course. Just one third of them thinks that career counselor services prolong life long. Taking demographic variables into consideration, it was found that female counselors and younger counselors are more sensitive to career guidance and counseling. No differences were found between counselors who graduated counseling or related programs and the ones who did not. According to another finding, counselors mostly obtain information support from the internet. Additionally they need some programs and scales about career guidance and counseling. Keywords: school counselors, vocational counseling, career counseling, counselor education 1. GİRİŞ Psikolojik danışma hizmetleri farklı kurumlarda da verilebilen hizmetler olsa da ülkemizde ağırlıklı olarak okul sisteminde verilmektedir. Türkiye’deki psikolojik danışmanların çok büyük bir kısmı okul sisteminde çalışmaktadır ve onlardan genellikle eğitsel rehberlik çalışmaları ile mesleki rehberlik çalışmaları yapmaları beklenmektedir. Mesleki rehberlik (Vocational Guidance), kavramı 1970’li yıllarda kariyer rehberliği ve psikolojik danışmanlığı (Career Guidance and Counseling) olarak anılmaya ve daha fazla yaşam boyu verilen bir hizmet olarak ele alınmaya başlamıştır (Herr ve Cramer, 1996). Son yıllardaki akademik yayınlarda da mesleki rehberlik yerine kariyer danışmanlığı, kariyer gelişimi gibi kavramlara (Gibson ve Mitchell, 1995; Gysbers, Heppner ve Johnston, 2003; Peterson, Sampson ve Reardon, 1991; Schmidt, 2003; Sharf, 2006) giderek daha fazla rastlanmaktadır. Ülkemizdeki üniversitelerde okutulan bu alandaki lisans ve lisansüstü dersler mesleki rehberlik (Örn. Hacettepe Üniversitesi), meslek danışmanlığı (Örn. Ankara Üniversitesi), mesleki gelişim (Örn. Boğaziçi Üniversitesi), mesleki rehberlik ve danışmanlığı (Örn. Ege Üniversitesi) kariyer gelişimi (Örn. ODTÜ) gibi farklı adlarla anılmaktadır. Bunun yanında Ankara Üniversitesinde açılan bir (*) Bu makale 3 Mayıs-4 Haziran 2005 tarihlerinde Turgu Mureş, Romanya’da gerçekleştirilen I. Career Counseling and The Global Labor Market konulu kongrede sunulan bildirinin genişletilmiş halidir. (**) Doç. Dr., Hacettepe Üniversitesi, korkut@hacettepe.edu.tr F. Korkut / H. Ü. Eğitim Fakültesi Dergisi 32 [2007] 187-197 188 yüksek lisans programının adı da İnsan Kaynakları ve Kariyer Danışmanlığı’dır. Bir kavram birliği olmadığı ve ülkemizde daha fazla kabul gördüğü için bu makalede kariyer rehberliği ve psikolojik danışmanlığı kavramını temsil etmek üzere sıklıkla mesleki rehberlik kavramı kullanılacaktır. Kariyer danışmanlığı, sıklıkla psikolojik danışmanların bireylere kendilerini anlamaları ve günlük yaşamlarındaki amaçları bulmaları, potansiyellerini yerine getirebilmelerine izin verecek mesleki kararlarını belirgin hale getirmesine yardım etmeleri biçiminde tanımlanmaktadır (Niles, 2003). Özellikle ABD’de kariyer danışmanlığı yüksek lisans derecesiyle elde edilen bir unvandır. Ülkemizde ise neredeyse bütün Psikolojik Danışma ve Rehberlik/Eğitimde Psikolojik Hizmetler Anabilim dalı programlarında zorunlu ya da seçmeli statüsünde en az bir mesleki rehberlik ya da meslek danışmanlığı dersi okutulmaktadır. Bunun dışında ülkemizde doğrudan belli bir danışmanlık alanına ilişkin lisansüstü program olmadığı için (Korkut, 2006) mesleki rehberlik ile ilgili bir lisans üstü programı da yoktur. Ancak Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nde 2004 yılında kurulan İnsan Kaynakları ve Kariyer Danışmanlığı ile ilgili yüksek lisans programı varsa da bir yıllık ve tezsiz olan bu yüksek lisans programında verilen on dersten sadece üç tanesi kariyer danışmanlığı ile ilgilidir (Ankara Üniversitesi, 2004). Bahçeşehir Üniversitesi ise sadece mesleki rehberlik alanında 200 saat eğitim veren bir yıllık Kariyer Geliştirme Danışmanlığı adında bir sertifika programına 2005- 2006 yılında başlamıştır (Bahçeşehir Üniversitesi, 2006). Sonuç olarak bu konudaki eğitimler henüz gelişmektedir. Ülkemizde mesleki rehberlik ile ilgili başlıca kurumlar Türkiye İş Kurumu (IŞKUR), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), üniversiteler, özel sektör, ticaret birlikleri, iş ve işveren dernekleri ile bazı sivil toplum örgütleri olarak sıralanabilir. MEB dikkate alındığında okullarda psikolojik danışmanlar, sınıf rehber öğretmenleri ve RAM’larda çalışan psikolojik danışmanlar bu işi gerçekleştirmektedirler (Akkök ve Watt, 2003). Bu konuda en büyük iş okulda ya da dershanelerde çalışan psikolojik danışmanlara düşmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2001 yılında çıkarılan Rehberlik ve Psikolojik Danışma Yönetmeliğinin 8. maddesinde meslekî rehberlik ile ilgili olarak “eğitim sürecinde her öğrenciye; meslekî tercih yapması, kendine uygun mesleğe yönelmesi, iş yaşamına ve mesleğe hazırlanması için gerekli rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri verilir” denmektedir (Resmi Gazete, 2001). Okul psikolojik danışmanlarının rolü tarihsel olarak bakıldığında mesleki bilgi verme ve rehberlik sağlamaktan öğrencilerin kişisel, sosyal, eğitimsel ve mesleki gereksinimlerini gidermeye doğru evrim geçirmiştir (Bailey, Henderson, Krueger, ve Williams, 1998). Türkiye’de de benzer biçimde başlasa da ülkemizdeki okul psikolojik danışmanlar sıklıkla Malezya’daki gibi bazı ülkelerdeki uygulamalar benzer olarak (Pope, Musa, Singaravelu; Bringaze ve Russell, 2002) öğrencilere mesleki keşif ve seçim için yardım etmek biçiminde işlev görmektedirler. Okul psikolojik danışmanları özellikle sekizinci ve on birinci sınıf öğrencilerine bu konuda fazla eğitim almadıkları halde Orta Öğretim Kurumları Sınavı (OKS) ve Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) konusunda yardım ederek mesleki rehberlik yapmaktadırlar. Özellikle ÖSS’den önce meslek rehberlik hizmetlerinin verilmesi büyük önem taşımaya başlamıştır. Son yıllarda ÖSS’ye giren gençlerin sayısındaki artış konunun önemini daha da artırmaktadır. Kısaca 10 yıllık aralıklarla özetlenirse 1974 yılında sınava başvuran sayısı 229.906, yerleştirilenlerin sayısı 37.271 iken, 1984 yılında bu sayı sırayla 436.165 ve 148.766 olmuş; 1994 yılında 1.249.695 ve 370.826 olarak gerçekleşmiş ve 2004 yılında ise rakamlar 1.786.883 ve 574.867 biçimde elde edilmiştir. 2005 yılındaki sayılar... Devamı için [Linkleri görebilmeniz için üye olmanız gerekmektedir.. Buraya Tıklayın ve üye olun]
|
|||||
|
|
|
![]() |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|